14 dingen die wij stiekem best wel missen (maar over 2 dagen weer ‘doodnormaal’ zijn)

‘Tsja, waar halen we dat nu?’ of ‘Dit gaat hem niet worden, we zoeken hier al twee maanden naar’. Het buitenland is Nederland niet en dat is precies waarom we op reis zijn gegaan. En eenmaal over de grens veranderde er een hoop: de producten in supermarkten, de regels op de weg, de toegang tot faciliteiten, de organisatie van zaken en niet te vergeten de mensen. En soms, heel soms, missen we stiekem toch iets uit Nederland, waarvan we hadden gehoopt dat we het ‘even’ naar onze plek kunnen toveren. Dit zijn de 14 dingen die regelmatig tijdens de trip ter spraken komen. Lachend en mopperend.

1. De keuze in supermarkten

Boodschappen doen is elke keer weer een uitdaging op zich. Bij elke nieuwe supermarkt is het de vraag wat er in de supermarkten ligt en vooral ook wat niet. Het komt dan ook geregeld voor dat we in de supermarkt nog even flink moeten improviseren of hele nieuwe gerechten moeten bedenken. Maar ja, daar komen dan wel weer leuke gerechten uit!

2. Vega aanbod

Hoewel deze eigenlijk bij puntje 1 hoort, verdient het vegetarische aanbod echt een puntje op zich. Want dit is bij elk supermarktbezoek een letterlijke punt van aandacht. Hoewel we steeds weer hopen op het beste, is het vaak ver te zoeken. 

3. Pindakaas

Ook de pot gemalen pinda’s verdient een apart puntje. Rondom deze pot hebben we al menig ‘traantje’ gelaten (van blijdschap en van verdriet). Want zeg nu zelf, een lege pindakaaspot is toch verschrikkelijk? Want ook hier hebben de supermarkten er weinig (pinda)kaas van gegeten...

4. Online bestellen

Ellenlange zoektochten naar auto-onderdelen, selfiesticks en andere gadgets; het online bestellen van producten is toch wel een groot gemis. Hoewel de zoektochten ook weer flinke avonturen en uitdagingen zijn, is het niet altijd even handig. Nu moeten we het doen met wat de garages of winkels hebben, zonder dat we keus hebben of kunnen vergelijken en dat zijn niet altijd de beste of meest goedkope opties.  Zo hebben we dik een maand naar een vacuümpomp (voor de rembekrachtiging) gezocht en zo’n zes maanden naar een selfiestick voor een action camera.

5. Action

Dé wonderwinkel voor alle kleine, praktische dingen voor weinig geld. Secondelijm, plakband, bagage-elastiek, enzovoort. We missen de Action, echt. 

6. Bewegwijzering

Regelmatig komt het voor dat we met de auto op woonerven en in doodlopende straten staan. Verdwaald of met het idee dat hier een weg moet lopen. Mopperend rijden we soms kilometers terug, omdat het vooraan de weg aan een bord ontbreekt. Tsja, dat is in Nederland dan wel weer erg goed geregeld. 

7. Een goede (warme) douche

We hebben in acht maanden tijd wel honderd douches gezien en allemaal waren ze anders. Want warm kunnen is één ding, maar goed is twee. En echt, deze combinatie komen we maar heel weinig tegen. Een deel van de trip wasten we onszelf in meren, rivieren en zeeën, maar met de intreding van de herfst en de winter is iets warmers een must om lekker in slaap te vallen. En dat valt vaak vies hard tegen. 

8. Wasmachine

Of we nu dagen achter elkaar in de auto zitten, een stad bezoeken of een berg beklimmen, er komen non-stop kledingvlekken bij. En hoe hard we soms ook boenden en onze moeders om tips vroegen, sommige vlekken gaan er niet meer uit. Een goede wasmachine, we missen hem!

9. Buggles chips met heksenkaas

Punt chips die je in een heksenkaas sausje dipt; iets lekkers voor een avondje bankhangen of bij een goede Netflix-serie. Het zijn dé chips waar Tobias het met regelmaat over heeft, als we bij de chips-afdeling staan of onderuit gezakt een serietje kijken.  

10. Offertes

“Kun je ons vertellen hoe lang je er mee bezig bent en hoeveel dat kost?” “We beginnen eraan en dan zien we wel wat de prijs is. Ik kan niet van te voren zeggen hoe lang ik er mee bezig ben.” Wat? Offertes of simpele afspraken over tijd versus geld zijn lastig in het buitenland, vooral in de Balkan landen, Griekenland en Turkije. Wij beseffen ons nu wel hoe fijn offertes zijn. 

11. Goedkope WD-40

De oplossing voor bijna ieder probleem: WD-40. Nee, we overdrijven. Maar laten we voorop stellen dat deze contactspray ons vaak uit de brand helpt. “Misschien eerst even met WD-40 proberen?” Maar vind vervolgens maar eens een goedkope WD-40 spray in het buitenland. Dat valt niet mee, helaas…

12. 24/7 toegang tot de nieuwste muziek

Met stipt de grootste verslaving van Sven (en tevens zijn werk): muziek. Altijd op zoek naar nieuwe muziek en talent. Maar tijdens deze reis is het flink afkicken voor hem. Daar staat wel tegenover, dat als hij weer nieuwe muziek hoort, hij het nog meer waardeert. Tenminste, als het goede muziek is…

13. Goede friet

Dun en zout of doordrenkt en slap; het is niet altijd feest als je aan friet denkt. En dat hebben wij best een aantal keer geproefd. Nee, een goede bak friet moet vers en knapperig zijn. Als aardappelreepjes erin en als friet eruit. “En trouwens, mocht je het afvragen: het is friet, en geen patat,” aldus Tobias vastberaden. Dat dus. 

14. Bereik & Internet

Zijn er in Nederland plekken waar je geen bereik hebt? Weinig. Op deze reis best veel. Soms voor dagen of weken geen fatsoenlijk internet. Moesten we naar een dorpje bovenop de berg om bijvoorbeeld een Whats-appje te kunnen versturen. En als we dan bijvoorbeeld iets moesten aanleveren voor Van Duinkerken sport & kamperen dan was dat soms best lastig. Maar afgezonderd zijn is soms ook heel fijn!

Over minder dan twee dagen zijn al deze 14 dingen weer binnen handbereik. En daarmee waarschijnlijk weer snel ‘doodnormaal’. Toch zullen wij de eerste paar maanden nog wel even stil staan bij de bezoekjes aan de Action of de broodjes pindakaas die we smeren. Niet overal is alles vanzelfsprekend…. dat weten wij nu als geen ander. 

Tekst Sven van Raaij

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Suzanne (zaterdag, 09 december 2017 17:18)

  Tegenover al dit gemis staat natuurlijk wel n onvergetelijk avontuur!!! Tot over n paar dagen!!

 • #2

  Marieke (zaterdag, 09 december 2017 19:25)

  Oh jee... alweer opweg naar huis..?! Ik kan me heel goed voorstellen waarom, maar toch vraag ik het me af; waarom?! � De zekerheid dat over 2 dagen na thuiskomst alles wat je schreef inderdaad weer normaal is, is absoluut! Te snel zal je weer in het ritme van het NLse leven zitten... 1 tip: ga gelijk weer sparen voor de volgende lange trip!! Jullie zijn nu besmet met het reisvirus en daar kom je nòòit meer van af! (Ik spreek uit ervaring..) Welkom terug vast en wie weet tot ziens. Ik ben in elk geval erg benieuwd naar jullie verhalen en zeker ook naar de tips!! Groetjes uit het Harderwijkse! �

 • #3

  Ad en Helga (zaterdag, 09 december 2017 21:22)

  Wat een leuk verhaal, fijn dat jullie weer heelhuids thuiskomen. Het is in Nederland nog niet zo slecht. Geniet van de herinnering en de foto's, die we graag een keer komen bekijken. Een prachtig verhaal voor later aan kleinkinderen� ��