Blog 5 - Europa roadtrip - Citytrips tot aan Zuid-Italië

Daar zijn we weer, tijd voor een berichtje. Inmiddels zijn we al meer dan één maand op pad, en het bevalt super goed! De laatste keer dat jullie van ons hoorden waren we bij Lago Maggiore in Noord-Italië. Inmiddels zijn we daar al een poosje weg, en is het eigenlijk al weer tijd om naar het noorden te rijden. Maar eerst zullen we jullie nog even vertellen over onze avonturen van de laatste paar weken. Op naar het zonnige zuiden van Italië!

Vanuit het Laggo Maggiore zijn we via een paar hele mooie bergpassen naar de dorpjes van Cinque Terre gereden. Onderweg zijn we (helaas) diverse bosbranden tegen gekomen... apart om te zien! Eenmaal aangekomen bij Cinque Terre hadden we besloten om de dag er na de Cinque Terra Trail, van dorpje naar dorpje, te gaan wandelen.

De Cinque Terre Trail is een smalle bergpad waarbij je van dorpje naar dorpje loopt. Toen wij hier waren konden we helaas alleen naar de eerste drie dorpjes lopen omdat het pad verderop was weggeslagen in de winter. Maakt niet uit, we hebben daar de trein gepakt! De trail was best pittig, zeker in hete middagzon! Het is echt een hele vette pad midden door de natuur! Het was wel een beetje druk, de Italianen hadden blijkbaar vakantie.

Na Cinque Terre was het tijd voor een paar citytrips, Pisa en Florence here we come! Met volle moed zijn we naar Pisa gereden, we moesten en zouden die toren recht gaan duwen! Dat laatste lukte niet echt, maar een paar mooie foto’s hebben we wel geklikt. Wat staat dat ding scheef trouwens!

Zoals jullie misschien wel mee hebben gekregen was dit ook de plek waar ze onze fietsen hebben geleend zonder toestemming.. Bij terugkomst van de toren waren beide fietsen van de fietsendrager gestolen (stevig slot doorgeknipt!). Achter in een steegje hebben we Tobias zijn fiets terug gevonden. Die van Sven is helaas naar een volgende eigenaar gegaan... balen! We moeten voor Sven dus op zoek naar een nieuwe fiets.

Na Pisa zijn we doorgereden naar Florence en een paar mooie dorpjes ten zuiden van deze authentieke stad. Bij Florence hebben we de hele stad rond gewandeld, van monument naar monument, en daarna door naar een mooi uitzichtpunt! Vanuit het plein boven de stad heb je een mooi uitzicht en kun je bovendien de bekende kathedraal goed bekijken.

De drukte en chaos van de steden wisselen we lekker af met leuke paadjes tussendoor. Geen snelweg voor ons, alleen de wegen binnendoor! Op deze manier maken we ook onderweg heel veel mee! Dit gooit soms wel de planning in de war, maar dat is natuurlijk niet erg! Verplichtingen hebben we niet. Door op deze manier te reizen blijft het altijd leuk, uitdagend en krijg je tevens de mooiste verhalen!

Na Pisa en Florence hadden we eigenlijk wel genoeg steden gezien, maar ook Rome stond op de bucketlist!  Met het idee dat alle wegen naar Rome leiden zijn we heerlijk gaan touren. We hebben onderweg heerlijk genoten van de omgeving, om daarna in de drukte van Rome te knallen!

Bij Rome zaten we op een camperplaats (bijna camping!) die heerlijk dichtbij het centrum lag. We hoefden hier alleen even de bus of tram te pakken voor 20 minuutjes en we zaten pal in het centrum! Eenmaal aangekomen hebben we vrijwel de hele stad rond gewandeld. Veel mensen pakken de bus of tram van de ene naar de andere kant, maar te voet krijg je natuurlijk veel meer van de stad mee. We zijn in Rome onder andere naar het Colosseum, Forum Romanum (oude centrum uit de Romeinse tijd), Trevifontein en het Vaticaan geweest.

Na Rome was het nog tijd voor in ieder geval één zeer bekende plek in Italië; Napels met daarbij Pompeii, gelegen aan de Vesuvius vulkaan. Iedereen heeft vroeger op school wel het verhaal van de Vesuvius en Pompeii te horen gekregen bij bijvoorbeeld Aardrijkskunde. Wij wilden dit dan ook graag zelf met onze eigen ogen gaan bekijken.

Onze camperplaats lag bij Pompei, vlak bij de ingang van het historische centrum (Pompeii). Om hier te komen moesten we om Napels en de Vesuvius heen rijden. Hier ging het echter mis en eindigden we midden in het centrum van Napels! En dan kunnen mensen zeggen dat dit de maffia hoofdstad is waar tevens de lekkerste pizza's vandaan komen, hier kregen wij echter weinig van mee. Het enige waar wij mee bezig waren was koers houden op de weg! Wat een gekken! Ze rijden hier echt als malloten, voorrang en doorgetrokken strepen kennen ze niet. Het recht van de sterkste en de grootste auto geldt hier! Gas blijven geven en continu alert zijn! Een avontuur op zich, waarbij deze rijstijl voor ons de naam 'Driving Napels-style' heeft gekregen!

Eenmaal op de camperplaats aangekomen moesten we eerst even bijkomen. De volgende dag was het tijd voor een bezoek aan de Vesuvius en Pompeii. 's ochtends zijn we met een lijnbus naar het begin van de vulkaan gereden. Let hierbij op, want de verkopers bij het busstation proberen je in dure bussen te krijgen, zonder de lijnbus te noemen! Wij hebben in ieder geval € 5,50 p.p. betaald voor het retourtje. Eenmaal aangekomen bij het busstation op de vulkaan is het nog een stevige klim naar de top, niet al te moeilijk maar wel pittig. Wij hadden het geluk dat het, zodra we boven waren, redelijk snel opklaarde. Waar we eerst alleen wolken zagen, hadden we nu een mooi uitzicht over de baai bij Napels! Ook de krater, die eerst in de wolken verscholen zat, werd nu tot aan de overkant zichtbaar!

Aan het begin van de middag keerden we terug van de Vesuvius en zijn we naar Pompeii gegaan. Ook al hebben we de vulkaan gezien, het blijft moeilijk voor te stellen hoeveel kracht bij een eruptie vrij kan komen! Dat een eruptie een hele stad onder een meters hoge laag as kan bedolven. Het was destijds natuurlijk een grote ramp, maar het positieve voor ons is dat hierdoor de stad heel goed bewaard is gebleven. Het is bijna 2000 jaar geleden, toch zijn op veel plaatsen bijvoorbeeld de muurschilderingen bewaard gebleven. De stad was indrukwekkend om te zien! Het was niet alleen mooi om te zien hoe deze oude gebouwen er nog steeds staan, maar ook de omvang van de stad is immens!

Hierbij sluiten we deze blog af. Inmiddels zijn we al iets verder gereden, maar dit krijgen jullie de komende week te lezen.

 Spoiler: wij zijn helemaal fan geworden van een bepaald type huisje hier in Zuid-Italië!

Geschreven door: Tobias

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  carla bernardt (dinsdag, 16 mei 2017 19:55)

  Goed verhaal mannen alleen jammer dat jullie het mooie Spanje hebben overgeslagen.
  goede reis verder blijf jullie met plezier volgen.

 • #2

  Ans (woensdag, 17 mei 2017 21:32)

  Wat een geweldige foto's weer. Leuk zoals jullie alle belevenissen in vogelvlucht kunnen vertellen. Volgens mij zijn er bij veel foto's nog hele verhalen meer te vertellen. Maar die moeten nog een half jaartje wachten haha. Goede reis verder!!!!